Kledingadvies

Sommige klanten hebben echt kledingadvies nodig en dan heb ik het nu niet over verkeerd gekozen kledingcombinaties, foute schoenen, verkeerde sokken onder je broek, korte shirtjes waar dikke buiken overheen vallen of verkeerd geplaatste piercings, vreemde tatoos en uitdagende outfits. Alhoewel dat laatste …

Op een zonnige middag kom ik aanrijden bij mijn leerling en zij is helaas de les vergeten. Dat merk ik omdat ze in alle haast naar de deur komt lopen in haar badpak omdat ze zojuist lag te zonnen in de achtertuin.
‘Ow, ik was het helemaal vergeten, maar ik kan wel lessen hoor. Ik kom er zo aan’ en ze verdween weer achter de voordeur. Mij in de veronderstelling achter latende dat zij zich even ging omkleden, maar niets was minder waar.
Ze stapt, vrij als ze is, bij mij in de auto met badpak nog aan en de vraag of ik dit heel erg vind. Naast het feit dat de dame in kwestie er erg goed uit ziet, was ik zo overrompeld door haar vraag dat ik alleen een kort ‘eh, nee hoor’ uit mijn strot kan persen en dan kan de les beginnen.
Nou ja, achteraf denk ik dat ik dit niet had moeten accepteren.
En zeg nou zelf. Je stapt toch niet zo in een lesauto?

En wat dacht je van deze dan?
Ik moest die dag voor mijn collega rijden in een andere lesauto en de klant van mijn collega stapt in. Ze is al wat ouder en ik schat een jaar of 30.  Normaal gekleed, maar wel met teenslippers aan. Teenslippers zijn wat mij betreft per definitie gevaarlijk om mee te rijden. Je kunt niet genoeg remdruk uitoefenen als je moet remmen, wat op blote voeten overigens ook niet kan, en verder kun je verstrikt raken met je slipper tussen de pedalen. Nooit doen dus en ik vertelde haar dat ze zo niet kon rijden.
De leerling werd heel boos en zei dat ze altijd zo auto mocht rijden en dan maar met blote voeten wilde rijden en dat toen ook dat niet mocht ging ze helemaal uit haar dak. Dan kun je uitleggen wat je wilt, maar sommige klanten willen daar niet naar luisteren.
Toen ik even voor wilde doen dat ze niet hard kon remmen ik vanuit stilstaande positie, ik stond immers nog voor de deur bij haar, op de rem stapte brak spontaan de remkabel door midden hetgeen mij deed huiveren. Stel je toch eens voor dat dit tijdens de rit was gebeurd? Dan was de ramp niet te overzien geweest. Het probleem loste zich uiteindelijk vanzelf op. Discussie was overbodig geworden, want we konden met deze lesauto toch niet verder.

Nee en dan de dames met naaldhakken die je mat kapot trappen. Ook fijn. NOT!

Nu zou je bijna denken dat deze voorbeelden allemaal aan dames zijn gekoppeld, maar niets is minder waar. De heren maken het zo niet nog bonter. Een jongen wilde eens instappen met zijn verfbroek nog aan want hij kwam net uit zijn werk. Hij vroeg om begrip, maar die kreeg hij natuurlijk niet van mij. Hij kon die mooi uitrekken van mij en dat deed hij ook. Hij heeft die les in zijn onderbroek gereden, stapte voor zijn deur uit na de les en trok zijn broek weer aan. Tja. en dan vreemd opkijken als mensen een raar beeld van je hebben als instructeur. Never mind.

In de lesauto wilde eens iemand uit de kas instappen. Modderschoenen met klei. Dat ging ‘m dus ook niet worden en hij kon dus eerst zijn schoenen gaan schoon maken binnen. Dat kostte hem een kwartier lestijd en leverde mij een brandstofbesparing op van 15 minuten.

Lieve leerlingen en lieve ouders van leerlingen. Rijles volg je met gepaste kleding. Is dat nu zo moeilijk te begrijpen?