Het stinkt hier

Een van de moeilijkste situaties die je als instructeur mee kunt maken is als je leerling onfris ruikt. Zweet komt heel erg veel voor en daar is zo makkelijk iets aan te doen. Veel leerlingen douchen voor de les, maar dat is nu ook weer niet nodig. Gebruik gewoon deodorant!
Soms zweten leerlingen zo erg dat ik de pook en het stuur na de les schoon kan maken met een ontsmettingsmiddel. Dan druipt het zweet er letterlijk af, maar daar kan de leerling zelf weinig aan doen. Dit zijn dan nog de gangbare problemen.
Maar wat als de leerling zo vies is dat de lucht je vergaat en dat er klachten komen van andere leerlingen over die stank? Dat je hoofdsteun et is geworden van het haar? Dat er schilfers liggen op je bekleding? Dat de viezigheid er vanaf straalt? Dan heb je mooi een probleem.

Ik was nog niet zo heel erg lang instructeur. Ik schat een of twee jaar nog maar en had deze situatie nog nooit meegemaakt. Een vrouw van een jaar of 35 a 40 stapt bij mij in de lesauto en de lucht is gelijk al niet om te harden. Ik hoor je al denken: ‘Gadver, die gooide ik gelijk de auto uit’, maar doe je dat als je net met een nieuwe klant kennis gemaakt hebt en je werkt voor een rijschool? Nee toch? wat dan? Het vreemde is ook dat die mensen dat zelf niet in de gaten hebben en wellicht ook niet hoe anderen daar op reageren.

Welnu, aan lesgeven kwam ik, in die tijd met deze vrouw, niet toe. Ik was voortdurend mijn adem aan het inhouden, de auto aan het ventileren en dat is niet fijn als het buiten vriest omdat het hartje winter is. Je hebt echter geen keuze want de volgende klant komt het uur daarna weer in de auto.
Mijn andere leerlingen gingen klagen en ik deed het op een gegeven moment maar zo dat ik haar als laatste ging lessen. Dan hadden de anderen er het minste last van.
Je vraagt je misschien hoe ik dit uiteindelijk heb opgelost, maar ook dit probleem loste zich gelukkig vanzelf op. Ze kreeg betalingsproblemen en kon hierdoor haar lessen niet meer betalen en geloof mij; dat vond ik helemaal geen enkel probleem!