Examen doen

Het rijexamen:

Eindelijk is het dan zover. Je gaat een toets doen of je rijexamen. Of je moet eerst nog je theorie-examen halen. Dat laatste dien je zelf te regelen via de site van het CBR. Dat is www.CBR.nl.
Heb je lesmateriaal nodig? Boeken, een oefenen CD (er is ook een CD te leen en ligt in de lesauto) of wil je een online cursus doen? Dan kun je dat bestellen via de webshop van de rijschool.
Informatie over de toets vind je op www.cbr.nl. De toets is zinvol en geeft je een grotere slagingskans!

Dat examen bestaat uit 2 delen: het theorie-examen en het praktijkexamen.
Op deze pagina, waarnaar je waarschijnlijk verwezen bent door je instructeur,  vertellen we jou wat je zelf dient te regelen en in welke volgorde.

TIP: LEES ALLE INFO GOED. Werkelijk alles staat duidelijk vermeld.


Het praktijkexamen (of tussentijdse toets) aanvragen:

Allereerst controleer je voor het invullen van het aanvraagformulier op de link hieronder of je alle zaken voor die aanvraag al in orde hebt gemaakt. Lees deze pagina dus eerst goed door.
Is de rijschool gemachtigd? Heb je het het toets- of examengeld overgemaakt en heb je je digitale eigen verklaring ingediend bij het CBR? Pas dan dit formulier invullen en versturen.
Je krijgt binnen enkele dagen je examendatum door van het CBR zelf via de mail.
Jij weet je examendatum eerder dan je instructeur, dus het is verstandig deze even op de hoogte te stellen van jouw examendatum.

Het faalangstexamen:

Voor zeer nerveuze leerlingen is er de mogelijkheid een faalangstexamen te doen bij het CBR.
Dit examen is niet bedoeld voor leerlingen die (nog) niet goed kunnen auto rijden of zich onvoldoende hebben voorbereid. Ook de normering is op dit examen niet anders. De benadering en tijd wel.
Leerlingen die een faalangstexamen willen doen dienen ook een tussentijdse toets van mij.
Het grootste gedeelte van je spanning zit ‘m in je voorbereidingen en die dienen optimaal te zijn.
Vraag je instructeur om meer informatie of lees de info op de website van de verkeersschool.

 

— De praktijkexamendag

Zorg dat je goed uitgerust bent voor je examen Dat is erg belangrijk. Nerveus voor het examen? Gebruik Valdispere of een homeopathisch middel. Extreem nerveus? Ga langs je huisarts voor het middel: propanolol. Je huisarts schrijft dit dan voor. Regel dit wel tijdig.

Een uur van tevoren zal je worden opgehaald door je instructeur. Je hebt nog pakweg zo’n 50 minuten rijles voor je examen. Deze les dien je overigens wel te betalen en hoort dus niet bij je betaalde examenkosten.

Heb je de volgende bescheiden bij je?

1.) Een geldig legitimatiebewijs. (zonder dit document doe je GEEN examen)
2.) De uitslag van je theorie-examen (vragen ze meestal niet naar)
3.) Je oproepkaart.
4.) Een eventuele vrijstelling (gele formuliertje) als je een toets hebt gedaan.
5.) Geld voor de rijles voor je examen (of het zit bij je lespakket en is al overgemaakt)
6.) Je formulier zelfreflectie.

Instructeur rijdt voor:

Zorg dat je op tijd bent.
Je instructeur controleert de examenbescheiden en je dient de laatste les te betalen voor het examen.
Mochten er nog andere bedragen open staan moeten deze nu worden betaald anders doe je geen examen!

Bij het examencentrum

We rijden als laatste naar het examencentrum en zetten daar de auto op de parkeerplaats neer. We gaan naar binnen en drinken eventueel nog een kopje koffie en kunnen gebruik maken van het toilet.
We zorgen ervoor dat we zeker 10-15 minuten van tevoren aanwezig zijn.

Dan gaan we de examenzaal binnen naar het tafeltje van de examinator. Er doen nog veel meer kandidaten examen, dus het is dan soms even druk. Op je oproepkaart staat het tafelnummer gedrukt, dus we lopen gelijk goed. 😉
Aan tafel bij de examinator zal hij vast moeten stellen of jij degene bent die examen mag doen en dus controleert hij de examenbescheiden nog eens en stelt mogelijk wat vragen aan je om zeker te weten dat jij bent wie je zegt dat je bent. Hij vraagt bijvoorbeeld naar je geboortedatum.

Aangezien je bij je examenoproep een papiertje hebt gekregen waarop staat wat de bedoeling is op het examen, zal de examinator dit dus niet verder uitgebreid uitleggen. Als je vragen hebt, stel die dan nu.
In het kort komt het erop neer dat je een deel van de rit op aanwijzing zal rijden (hij geeft tijdig aan of je links- of rechtsaf moet en anders volg je de doorgaande weg en rijdt geen doodlopende straten in).
Het tweede deel van de rit rijd je zelfstandig via borden, navigatie of een visueel punt of een clusteropdracht.
Tijdens de rit is er ook een situatiebevraging. De examinator zet dan de auto aan de kant en stelt jou een vraag over een bepaalde verkeerssituatie.
Tijdens de rit kan je de opdracht krijgen tot het doen van een of twee bijzondere manoeuvres. Die dien je dan zo uit te voeren als je deze hebt geleerd. De omkeeropdracht, de stopopdracht of de parkeeropdracht. De hellingproef kan ook worden gevraagd.

Je gaat vervolgens naar buiten en moet een kentekenplaat lezen. Dit is de z.g. ogentest. Dan kan het zijn dat ook de examinator de verlichting nog eens wil controleren, maar zeker is dit niet. Doe dit dan hetzelfde als je in het voorrijden hebt gedaan met je instructeur.

De rit duurt pakweg 35 minuten waarna je weer terug komt op het examencentrum en pas de uitslag hoort als je binnen bent en op je stoel zit. Dit is niet om jou te plagen, maar gewoon de procedure … en met redenen.
Als je gezakt bent zal de examinator uitleggen waarom hij het examen niet voldoende vond en ben je geslaagd krijg je een hand en zal hij je vertellen hoe je je rijbewijs aan kunt vragen.
Het zelfreflectieformulier wordt ook doorgenomen.

Je krijgt geen bewijs mee van het met goed/slecht resultaat afleggen van je rijexamen. Alles gaat paperless.
De volgende dag kan je je, bij goed resultaat, melden bij de gemeentebalie van de gemeente waar je staat ingeschreven en dus meestal zal wonen. Dan kan je het rijbewijs aanvragen.
Vergeet niet een pasfoto, een geldig legitimatiebewijs mee te nemen en 40-50 euro leges voor het rijbewijs.
De aanvraag duurt 4 a 5 werkdagen. Betaal je het dubbele bedrag (niet aan te raden!), heb je het na 1 dag al.